top of page

Kratka Istorija Sapuna

Poznato je da su Sumeri kuvali pepeo i biljnu ili životinjsku mast kako bi napravili gustu smesu za čišćenje. Slični recepti za sapun od alkalnih soli i biljnih ulja pronađeni su na egipatskim papirusima oko 1.500. godine pre nove ere.


Sumeri ručno izradjuju sapune u Mesopotamiji.
Sumerska ručna izrada sapuna

Stara rimska legenda kaže da su žene koje su živele na planini Sapo otkrile sapun kada je kiša, slivajući se, pomešala glinu iz zemlje, životinjsku mast i trunje. Rimski istoričar Plinije odbacuje ovu tezu i sapun kao izum pripisuje Galskim i Germanskim plemenima.


Kada su varvari osvojili Rim, upotreba sapuna je značajno opala. Pri tom je i Katolička crkva poredila kupanje sa hedonizmom koji se povezivao sa paganstvom, pa su ovakve okolnosti dovele do širenja kuge.


Krstaši su recept za Alepo sapun doneli s Bliskog istoka u Evropu. Izrada ovog predmeta za higijenu je u 11. i 12. veku procvetala u Španiji, gde su španski muslimani pravili Kastiljanski sapun, dok su se po francuskoj recepturi za Marsejski sapun mešali morska voda, maslinovo ulje i pepeo.


Alepo sapun, koji su Krstaši doneli sa bliskog Istoka u Evropu.
Alepo sapun

Sredinom 19. veka, proizvodnja sapuna bila je na vrhuncu i imala je veze sa razvojem marketinga. Jedan od najvećih proizvođača sapuna "Proktor i Gembl", dosetili su se da upakuju sapun u primamljivu ambalaža, što je posebno doprinelo da se njegova uporeba poveća.


"Proktor i Gembl" ambalža za sapune.
"Proktor i Gembl" ambalaža

Danas, sapun se izađuje kroz tri faze. Prvi je proces sapunifikacije, gde dobija mešavina vode i glicerina, potom se  ova masa suši kako bi se smanjio procenat vode i na kraju se dodaju esencije i boja i drugi aditivi.


Međutim, danas osim čvrstog postoji i tečan sapun, kao i sredstva za dezinfekciju ruku. Stručnjaci preporučuju korišćenje čvrstog sapuna, jer otklanja najveći broj bakterija.

111 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page